Belang van massage
Bij massage denken we al gauw aan een ontspanningsmassage, het woord zegt het al “om lekker te ontspannen”, of (sport)massage voor heel fanatieke sporters, zodat zij beter en sneller kunnen herstellen.
Maar massage kan ook bijdragen aan het voorkomen of herstellen van klachten veroorzaakt door gewone, dagelijkse activiteiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan (zware) huishoudelijke activiteiten, het onderhoud van je tuin, verkeerde zithouding (achter je computer) en zwaar lichamelijk werk, of juist relatief licht maar repeterend werk.
Belangrijk is dat er altijd een balans gevonden moet worden tussen de belasting (wat is de intensiteit en frequentie van de inspanning) en de belastbaarheid (in hoeverre kan het lichaam de belasting aan). Dus de balans tussen inspanning en rust.
Soms slaat de balans de verkeerde kant op en is er sprake van overbelasting, wat kan leiden tot pijnklachten.
Massage kan een bijdrage leveren om deze disbalans te voorkomen of te herstellen.
Maar hoe werkt massage dan precies?
Simpel gezegd kunnen spieren (en pezen) bij elke vorm van inspanning beschadigen. Dit kan een gevoel van stijfheid of spierpijn geven. Deze beschadigingen moeten herstellen door rust en dit herstel heeft dus tijd nodig. De duur van deze hersteltijd is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid en intensiteit van de dagelijkse activiteiten, de algemene fysieke en mentale gesteldheid, de verhouding tussen inspanning en rust/slaap en voeding. Bovendien is de hersteltijd per persoon verschillend: dit is genetisch bepaald.
Massage zorgt ervoor dat de afvalstoffen, die zich na inspanning in de spieren ophopen, versnelt worden afgevoerd. Bovendien worden zuurstof en voedingstoffen versnelt aangevoerd. Het lichaam kan dus sneller herstellen en de pijnklachten verminderen of verdwijnen zelfs.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor spierspanning die ontstaat door een verkeerde (zit-)houding en/of stress. Denk in beide gevallen aan pijn in de rug, stijve nek en schouders, met misschien wel hoofdpijnklachten als gevolg.
Maar net zo belangrijk: tijdens een massage geef ik gerichte aandacht aan het lichaam en speel ik in op reacties van het lichaam. Bovendien maakt de cliënt bewust tijd voor aandacht aan zijn of haar lichaam en kan zich hierdoor goed richten op de plekken waar de pijn en/of stijfheid wordt gevoeld. De aandacht van zowel mij als de cliënt zelf, bevordert en versnelt het herstel.